chokladfluff

Recept (1-2 pers):
 
1 äggvita
1 tsk kakao
2 tsk sötning
2 tsk kvarg
 
Vispa äggvitan tills den är fluffig, nästan som ett skum. Sen i med kakao och sötning, vispa. Sist i med kvarg, kan räcka med 1 tesked ibland, vispa. Lägg i en skål och servera med bär eller något annat gott!
 

svar om mössa och outfits

Min svarta mössa köpte jag på hm förra vintern, favoritmössan! 
Tack fina du, jag kan börja med outfits ibland om ni tycker det är roligt. Slarvar ju mycket med kläderna nu när jag har bageri tre dagar i veckan haha, men några bilder ska vi väl kunna få till! Tack för en så fin kommentar, blir så glad!
 

svar om självkänsla

Jag kan tyvärr inte veta det eftersom jag varken vet hur länge du har tränat eller hur mycket du tränar! När det gäller träning måste man ha tålamod, du blir inte fit efter en månad utan det tar sin tid. Jag försöker att inte tänka på hur jag vill att min kropp ska se ut, jag tränar och äter bra och fokuserar på att må som bäst så kommer resultat allt eftersom. Tänk positivt! Du är fin som du är och din kropp mår bra av det du gör, upp med hakan och va stolt.
                                

gör ditt eget jordnötssmör

Du behöver:
 
Salta jordnötter
Mixer
 
Häll så mycket jordnötter du vill ha i mixern, mixa på högsta hastighet i ungefär 10 minuter. Klart! Det är mycket fett i jordnötter (bra fett) som gör att det blir kletigt av sig självt efter ett tag, så du behöver inga tillsatser.
Dessa bilder har jag tagit själv!

missa inte

Oliwia och jag ska göra en julkalender här på bloggen, det får ni ju bara inte missa! Ett julrecept för var dag.

träning i mörkret

Det är lätt att man blir sittandes inne i vädret som kommer nu, det är mörkt och kallt och man vill ha värme. Man mår dock bättre om man går ut och får lite frisk luft ibland, så ut och rör på er. Du kan göra vad som helst, gå, springa, grodhopp, höga knän. Det är kul att vara ute om man gör det kul, sen blir du ju varm om du rör på dig!
Såhär kul hade jag och oliwia när vi va ute i kylan!
 

söndag

Godingar i köket. Har haft en kanonhelg, varit på bravader med några av tjejerna och igår åt jag julmat med familjen. Har tagit det lugnt hela dagen och fotat lite med oliwia, så snart ska jag ner och köra ett zumbapass! Ska bli skönt att få röra lite på sig. Hoppas ni haft en fin helg!

kladdkaka

Recept:
 
2 ägg
1 1/2 dl sötning
3 msk honung
1 msk kokosolja
2 msk kvarg
1 krm salt
1 krm vaniljpulver
4 msk kakao
1 1/2 dl hasselnötsmjöl
hasselnötter
 
Sätt ugnen på 175 grader. Börja med att vispa ägg och sötning, fortsätt sen i den ordningen jag skrivit. Häll smeten i en ugnssäker form, jag brukar ha folie i den så att kladdkakan inte fastnar. Sprid ut några hasselnötter i smeten och sätt sen in i ugnen i 20 minuter.
 

surdegsstart

Det här är pappas recept på hur man börjar med surdeg!
 
Dag 1: 
Blanda 1 dl vatten och 1 dl rågmjöl.
Dag 2:
Fyll på med 1 dl vatten och 1 dl rågmjöl.
Dag 3:
Samma som dag 2.
Dag 4:
Nu bör det ha börjat bubbla. Om det inte gjort det, häll bort hälften av surdegen och tillsätt 1 dl av varje och kolla nästa dag igen. Om det nu har börjat bubbla, spara 2 msk av surdegen och tillsätt 1 dl av varje.
Dag 5 kan man använda surdegen till bak, men kom ihåg varje bak att ta bort 2 matskedar som du sparar till nästa gång. Förvara surdegen i en tät glasburk i kylskåpet. 
Tro inte att det är något fel på degen, den ska lukta surt! Därav namnet.
 

torsdag

Såhär brukar det se ut hemma hos oss, haha. Känns ibland som att jag bor i köket, på bilden är jag i full gång med frukost till mig och oliwia. Har redan börjat julbaka i skolan, känns tidigt men det är mysigt. Kom nyss hem därifrån och ska slänga i mig lite mellis, om en timme ska jag till gymmet för att köra armar och sen blir det zumba! Kommer somna skönt ikväll.

nötiga scones

Recept (2 st):
 
3 dl rågmjöl
1 dl mandelmjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1 tsk kardemumma
50 gram smör
1 1/2 dl mjölk
1 msk cashewnötter / valnötter
1 msk russin
 
Sätt ugnen på 200 grader. Börja med att blanda dom torra ingerdienserna, sen smöret och mjölken. Arbeta ihop degen och sen tillsätter du nötterna och russinen. Dela upp degen i två bröd och lägg dom på en plåt med bakplåtspapper, dela bröden halvt i fyra (två streck tvärs över) och nagga dom med en gaffel. In i ugnen i 10 minuter.
 

rågkuddar

Har gått och kärat ner mig lite i dom här "flingorna". Så himla gott att ha i filen på morgonen med lite blåbär till det, går även att ha i mjölken. Köper mina på maxi, frukosttips från mig!

svar på fråga om juice

Hejsan! Jag är inte så bra på juicer tyvärr, dricker inte det så ofta. Men något jag tycker är bra och dricker ibland är kiwiks juicer, dom är från koncentrat och är väldigt goda!

citroner

Citroner är något väldigt bra tycker jag. Gott och rikt på c-vitamin. Brukar alltid ha citronvatten till maten hemma, med en så simpel sak kan det bli så mycket godare och roligare att dricka vatten. Går även att göra goda citronsåser som man kan ha till exemptelt till fisk. Eller så kan man hälla lite citronjuice i smoothien för att få lite syrlighet. Bra till mycket!

omelett

Idag har jag inte gjort nånting i princip. Jag och oliwia har bara legat inne och degat i soffan, men det är skönt det med ibland. Ska nu göra i ordning lite och äta för att senare dansa zumba. 
Tips på snabb mat / mellanmål är omelett, brukar ta tre ägg, lite vatten och salt och peppar. Sen blandar jag ner dom grönsaker jag vill ha, gärna lite ost och skinka också. Går jättefort och är himla gott!
Recept på surdeg kommer upp någon gång till veckan, lovar!

svar om mat hemma

Om mamma lagar lasange så äter jag det, hon lagar den godaste lasangen jag vet så ser inte varför jag skulle hoppa över den haha. Om det är sån mat som görs hemma så äter jag det, om dom gör köttfärsås så kanske jag tar grov pasta till istället, eller om det blir wook så kan jag ta couscous istället för ris och så. Eftersom jag har en lillebror som inte alls äter som jag gör så måste man ju tänka på honom ibland såklart!
Jag är 167 lång. Vad jag väger vet jag inte, vägde mig sist för ett halvår sen och då vägde jag över 50. Bryr mig inte om några siffror på vågen så länge jag mår bra, så tycker jag att ni alla borde tänka!
 

surdegsbröd med valnötter

Recept:
 
1 sats surdeg (1 dl vatten, 1 dl mjöl)
200 gram valnötter (gärna rostade)
500 gram kallt vatten
500 gram vetemjöl
300 gram grovt rågmjöl
20 gram havssalt
 
Blanda alla ingredienser tills det blir en deg, låt sen vila under bakduk en timme. (Spara 2 msk surdeg till nästa bak). Baka ut det till en limpa och låt den jäsa ca 4-6 timmar så att storleken nästan dubblas. Brödet ska sen gräddas ca 30 minuter, du kan även kolla värmen och då ska den va 98 grader inuti. Hur man börjar med surdeg kommer upp ikväll eller imorgon, detta är pappas recept! Godaste brödet till frukost enligt mig.
 

svar om träning

Jag tränar inte 7 dagar i veckan! Enligt mig behöver man minst en vilodag i veckan, så jag brukar träna 5-6 dagar i veckan. Och när jag har vilodag brukar jag unna mig något gott och kanske ta en promenad!

svar om mat i skolan

Hej! Vi har en väldigt bra matsal med tanke på att vi har restaurang och kafé, så vi får ofta couscous eller liknande. Jag äter kolhydrater, bara det att jag föredrar långsamma framför snabba. Jag äter alltid i skolan, men ibland kanske jag bara tar kött och sallad och när jag är sugen på pasta så tar jag det. I bageriet måste vi ibland smaka av det vi bakar så det gör jag givetvis, jag måste ju veta vad jag bakar! Gräddsåser äter jag nästan jämt. Tar aldrig särskilt mycket sås till maten så jag äter alla möjliga såser! Äter gräddsåser och dylikt hemma också, men ibland gör jag kalla såser på kvarg :)
 

svar om träning och mat

 Tack fina du! Under en dag brukar jag äta ungefär såhär:
Frukost: Fil med granola och bär, smörgås med keso och frön och te.
Mellanmål: En frukt.
Lunch: Vad som erbjuds i skolan, brukar bli kyckling med couscous och en massa sallad.
Mellanmål: Frukt.
Mellanmål: Kvarg med nötter, frön och bär.
Middag: Äter väldigt olika men t.ex. fisk, sötpotatis och sallad.
Vatten dricker jag regelbundet till alla måltider!
När jag kommer hem från skolan brukar jag slänga i mig mellis och sen cykla ner till gymmet, kör någon timme innan jag cyklar hem. Sen tar jag gärna en liten promenad innan jag går och lägger mig. Ibland kan det bli två timmars träning men då skippar jag promenaden!

hemmagjord mörk choklad

Recept:
 
4 msk kokosolja
4 msk kakao
2 tsk söting
valnötter
havssalt
 
Börja med kokosolja, smält den i ett vattenbad tills den är helt lös och rinnig. Så länge kan du hacka lite nötter, jag brukar ta ungefär fyra nötter. Ställ av skålen från vattenbadet och tillsätt kakaon, sötningen, nötterna och lite havssalt (två nypor brukar räcka). Blanda allt och häll det sen i en form med folie. In i frysen med det. Brukar ta en timme innan det stelnar, sen är det bara att äta! Du kan alltid hitta på andra smaker än just valnötter och havssalt, jag har provat hallon och ska snart prova apelsin tänkte jag.
 

3 timmar

foto av mig
 
Detta satt så fint i min mage efter ett träningspass, älskar panerad fisk. För mig är det viktigt att äta regelbundet, om man tränar ordentligt ska man äta ordentligt. Var tredje timme sägs det att man ska äta för att hålla magen igång, annars blir magen lätt sur och morrar åt dig. Jag äter alltid var tredje eller varannan timme.
Brukar se ut såhär:
Stor frukost
Mellanmål, oftast frukt 
Lunch
Mellanmål (antingen en stor mellis eller två små)
Kvällsmat
 
Äter alltså 5-6 gånger om dagen och min mage klagar i princip aldrig plus att jag känner mig pigg och fräsh hela dagen, om jag inte sovit dåligt förstås. En annan sak som jag nämnt tidigare som är viktigt är att äta efter träning! Tänk på dina muskler, dom bygger hellre upp sig än bryts ner.

grönt påste

Har gått och blivit kär i det här tet. Har hittat forest fruit grönt te, dricks jämt här hemma nu. Jag som inte brukar vilja ha påste heller, men det här tyckte jag mycket om. Hittade jag på maxi, tips!

svar om frukost / mellis

Macka med keso (jordgubbskeso är min favvo) och frukt.
 
Bananpankakor. Jag mosar 1 banan och blandar med två ägg, steker sen i kokosolja och det blir ca 3 pankakor. Sen toppar jag gärna med frukt och bär, chokladsåsen gjorde jag av 1/2 dl sötning, 1/2 dl kakao och 1/2 dl vatten i en kastrull och vispa ihop på mellanvärme. 
 
Fil med granola och russin, juice till det.
 
Äggröra. Till en person har jag två ägg, en skvätt mjölk och det steker jag på mellanvärme i kokosolja och rör runt i hela tiden. Salt och peppar är nästan ett måste! 
 
Frukt i alla dess former, går att göra fruktsallad och smoothie på nästan vilka frukter som helst.
 
Kvarg med nötter, frön och bär. Jag blandrar alltid i en tesked sötning och lite vaniljpulver i min kvarg, för att få lite smak på den.
 
Lite tips på frukost! Jag brukar äta väldigt stora frukostar, så man kan mixa och matcha hur min vill med alla olika recept som finns. Te är något jag älskar till frukost, har jag nästan jämt.
Vad tyckte ni om bilderna idag då? Testade pappas nya objektiv, tyckte dom blev helt okej med tanke på att jag annars inte kan ta kort haha.

chokladbollar

Recept (ca 8 bollar):
 
1 1/2 dl havregryn
3 msk sötning
2 msk kakao
1 krm vaniljpulver
1 krm salt
2 1/2 msk kaffe (går även bra med vatten och grönt te)
3 msk kvarg
1 stor msk jordnötssmör
kokos / hackade nötter
 
Börja med att blanda alla torra ingredienser. När du har i resten så blandar du allt med händerna tills det blir en fast smet. Rulla dom till bollar, valfri storlek. Jag valde att rulla mina i kokos, men är även gott med hackade nötter.
 

svar om osunda tankar

Nej det har jag inte, alla måste unna sig som jag skrivit inlägg om tidigare! Sen hoppar jag aldrig en måltid, om jag ätit extra mycket så tänker jag att jag ville unna mig och det gör absolut ingenting med tanke på att jag rör på mig varje dag. Det kan till och med va bra att "chocka" kroppen lite ibland. Att hoppa måltider är inte bra för magen, den vill hålla igång hela tiden och ha mat. Samma sak om jag känner att jag verkligen inte har lust att träna, då hoppar jag träningen och gör något annat istället. Jag tvingar mig inte till träning, träning ska vara kul! :)

digestive

Något jag äter mycket i perioder är digestive, tycker det är så himla gott. Godast är nog när man har jordnötssmör och ost på, även väldigt gott till mörk choklad. Det jag ville visa med bilden är att det finns ett nyttigare alternativ, i den lite mer bruna förpackningen är det 64 % fullkorn! Klart bättre val än vanliga digestivekex, samtidigt som det inte är nägon större skillnad på smaken.

svar om favoritrecept

Oj.. haha svår fråga. Men tror nog att det är snickerskakan och granolan, snickerskakan är så himla god och granolan äter jag nästan varje dag! Länk till snickerskakan har ni HÄR och länk till granolan har ni HÄR.
 
PS! svar om mellis kommer upp söndag!

hälsofil

Något jag starkt skulle vilja tipsa om är den här filen, kanongod och superbra för magen. Jag som har magkatarr brukar äta den här, och jag upplever att magontet lindras fortare om jag äter verums fil. Ett plus är ju att den är satans god också, speciellt den med smak av blåbär. Suveränt till frukost eller mellanmål med lite flingor eller müsli! 

jordnöts / kokos kakor

Recept (ca 9 st):
 
1 dl kokosmjöl
1 krm vaniljpulver
1 tsk bakpulver
1 msk kvarg
2 msk honung
1 ägg
1 dl jordnötssmör
25 gr mörk choklad (85%)
 
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ingredienserna i den ordning jag skrivit receptet i, men blanda inte i chokladen. Blanda med händerna. När smeten är klar så klickar du ut 9 kakor på en plåt med bakplåtspapper. Bryt chokladen och sätt några bitar på varje kaka. In i ugnen och grädda kakorna i 30 minuter. Det blir inte så hårda kakor, så ni inte tror att ni gjort fel!
 

unna dig

När man tränar och äter nyttigt så tycker jag att det är så viktigt att unna sig, belöna dig själv under helgen eller om du blir akut sugen på något under veckan. Om du har hållt dig till nyttig mat ett tag så får du inte längre samma socker-sug, även om du äter det ibland så kommer det inte lika ofta. Det blir alltså ingen ond cirkel som säger att du vill ha något sött varje dag. Unna dig så att det inte blir "träningshets", det är inte hälsosamt.
Så nu uppmanar jag er att unna er något gott!

grå löpartights

Fick dom här fina löpartightsen av mamma här om dagen, vet inte vart hon köpt dom men tror det va på någon utsäljning utanför stockholm. Älskar dom, skulle kunna använda dom som mysbyxor nästan! 
Som ni ser är det inte Oliwia som tagit bilderna, lillebror fick hjälpa mig i morse!
 

naturgodis och mörk choklad

 
Självklart kan jag det! Naturgodis och mörk choklad är för mig stora favoriter, perfekta lördagsgodiset. Mörk choklad är som ni kanske vet hälsosamt, men då ska det va minst 70 % kakao och i lagom mängd. Naturgodis är relativt hälsosamt, allt är ju naturligt vilket är kanonbra. Det man kan tänka på är att mest ta nötter och sånt som är täckt i mörk choklad. I dom yougurt täckta godisarna är det ganska mycket socker, men det gör ju inget om man äter det någon gång i veckan bara.
 
ursäkta bilderna, jag fick ta dom akut i dåligt ljus!

varm choklad

Recept (1 kopp):
 
2 tsk sötning
1 tsk kakao
1/2 krm vaniljpulver
1 kopp mjölk
 
Börja med att ha i dom torra ingredienserna i en kastrull. Blanda och sätt på värmen samtidigt som du häller i mjölken. Fortsätt blanda tills den är klar, du känner med fingret när den är klar.
Den här bilden är inte tagen av oliwia, utan av pappi! 
 
 

världens finaste lillebror

Älskar den här bilden som bästa oliwia tagit. Har haft ett bra lov med mina fina tjejer, tränat en massa och fått nya idéer till bloggen. Imorgon blir det som vanligt ett recept och på söndag tänkte jag svara på en fråga, så håll utkik vetja!
 

RSS 2.0