Gott nytt år!!

Har tyvärr inte tid med ett ordentligt inlägg idag, men jag hoppas ni alla får en jättebra nyårsafton! 

dagen innan nyår

Det är full rulle här i köket. Håller på med en massa efterrätter till imorgon, hoppas det blir ett bra resultat. Har även lagt fram klänning, smycken och locktång tills imorgon, nyår måste ju bli så bra som möjligt när jag ska fira in det med så fina människor. Har ni några roliga planer? 
 

honungste

Den här tiden är det inte ovanligt att man blir förkyld och får ont i halsen, jag är en av alla dom som börjat känna av i halsen. Så jag tänkte tipsa er om bästa sättet att förhindra halsontet (enligt mig). Gör dig en stor kopp te, eller några stycken, och ta en tesked honung. Varm honung lindrar mot halsont, så jag dricker det så fort jag känner av det!

nyttig "grädde"

För er som inte vill ha grädde på den nyttiga kladdkakan eller i semlan, eller vad det nu är.
 
Recept:
 
2 äggvitor
2 tsk kvarg
1 krm vaniljpulver
3 tsk sötning
 
Vispa äggvitorna fluffigt, du ska nästan kunna vända upp och ner på bunken. Sen i med kvargen och sist vaniljpulver och sötning. Låt den inte stå!
 

svar om nyårslöften

Jag är ju tyvärr lite av en tråkmåns när det gäller nyårslöften, brukar inte ha några eftersom jag vet att dom brukar rinna ut i sanden. Men i år har jag bestämt att jag ska tänka mer på mig själv, vara mån om vad jag vill och vad jag mår bra av.
                        LIvE FAST, DIE YOUNG | 2014 is going to be better. en We Heart It -... | via Tumblr

svar om julklappar

Visar inte allt jag fick, men träningsgrejerna och bakgrejerna känns väl som att det passar!
 

svar om julklapp

Jadu, lite dumt att svara på den här nu kanske men jag såg den inte fören igår kväll. Önskade mig mest träningskläder, lite smycken, bakgrejer och pengar. Fick i stort sett allt jag önskade mig och jag hade en jättemysig julafton trots regnet. Ska fira med andra sidan av släkten idag, men först ska jag till stallet. Hoppas ni alla haft en lika bra jul som jag!
vi hade gosigaste tomten i alla fall!

Lucka 24 - lingonglass med pepparkaka

Recept:
 
3 dl grädde
3 ägg
1 1/2 dl socker
5 msk lingonsylt
10 stora pepparkakor
 
Börja med att vispa ägg och socker pösigt (tills sockret lösts upp). Vispa grädden för sig, den ska nästan stanna kvar i bunken när man vänder den upp o ner! Vispa ner hälften av grädden i äggplandningen, vänd sen ner resten av grädden tillsammans med lingonsylten. Smula pepparkakorna och lägg i botten av en form, häll över glassmeten och ställ in i frysen tills den stelnat.
 

Lucka 23 - saffranmuffins

Förlåt för att jag inte uppdaterat! Kommer två inlägg nu.
 
Recept (ca 8 muffins):
 
1 dl mandelmjöl
1/2 dl kokosmjöl
1/2 dl sötning
1 tsk bakpulver
1 ägg
1 msk honung
1 msk kvarg
1/2 dl mjölk
1/2 påse saffran (0,25 gram)
 
Sätt ugnen på 200 grader. Börja med alla torra ingredienser, sen har du i resten, sist saffran. Klicka i smet i 1/3 av formarna. Jag toppade mina med mandelspån för att få dom lite finare. In i ugnen 15 minuter.
 
 

Lucka 22 - kanelpannkakor

 
Recept (2 pers):
 
2 bananer
4 ägg
1 tsk kanel
 
Vispa ihop allt i en bunke, stek sedan på medelvärme i kokosolja. Jag toppade mina pannkakor med mandariner och hasselnötter för att matcha jultemat med kanelen, väldigt god frukost!

svar om jobb

Nej det gör jag inte, går bara i skolan! :)

Lucka 21 - vörtbröd

Recept (till 3 limpor): (taget ur bonniers kokbok)
 
100 gram smör
2 flaskor porteröl (33 cl)
1 flaska julmust (33 cl)
50 gram jäst
1 1/2 dl mörk brödsirap
1 1/2 msk malda pomeransskal
1 msk mald ingefära
1/2 msk malda kryddnejlikor
1 msk salt
14 dl rågmjöl
14 dl vetemjöl
 
Börja med att smälta smöret, tillsätt sedan porterölen och musten. När det blivit 37 grader (fingervarmt) ska du blanda det med jäst i en bunke. Tillsätt sedan sirapen, och efter det alla torra ingredienser, mjölet sist. Degen ska jäsa i 45 minuter innan du arbetar ut den på ett mjölat bord, forma tre limpor och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa på plåten under duk i 35 minuter. In i ugnen på 200 grader i ungefär 35 minuter.
 
 

svar om pass

Jag brukar mestadels köra zumba när jag kör pass, det är det jag tycker är roligast. Sen kör jag även power step, gympamix och yoga ibland! Kram.
 

Lucka 20 - chokladringar

Recept:
 
200 gram mörk blockchoklad
1/2 tsk ingefära
1 msk hasselnötter
1 msk valnötter
1 msk russin
 
Smält chokladen på svag värme i en kastrull. Ha i ingefäran i chokladen och rör om. Hacka valnötterna. Ställ fram en plåt med bakplåtspapper, klicka ut chokladen till runda "kakor" med hjälp av en matsked. Lägg på nötter och russin i mitten på varje "kaka" och låt det sen stå och stelna i rumstemperatur. Jag förvarar mina i kylskåpet.
 
 
 

svar om träning i jul

Jag kommer köra på på gymmet som vanligt. Sen lär jag dansa en himla massa zumba med oliwia och kanske även köra något annat pass. Är ju alltid roligt med en träningskompis, då taggar man varandra och blir mer sugen.
Bästa oliwia.

Lucka 19 - pepparkakshus

Detta är vad jag suttit och pysslat med denna lediga dag. Huset är köpt som ni kanske förstår, men tänkte ge er recept på kristyr och "klister" att sätta ihop huset med. Jag har toppat huset med florsocker, för att få till snö.
 
Kristyr:
Häll i lite vatten i en skål, två matskedar räcker. Blanda sen i florsocker ända tills det blir fast, kan inte säga exakt hur mycket men kan bli några deciliter. Häll i en plastpåsse och klipp ett litet hål i ena hörnet, sen är det bara att börja spritsa.
 
Sockerklister:
Häll en halv deciliter socker i en kastrull, värm tills det blir brunt/genomskinligt. Ha kvar kastrullen på plattan och ha på svag värme när du ska limma ihop huset, ta med en sked och dutta på kanterna av huset (en i taget). Det gäller att vara snabb för det torkar fort, akta också så ni inte får sockret på er så ni slipper brännskador.

svar om vikt

(Bild från i somras)
Som ni redan sett i ett tidigare inlägg så väger jag mig inte, det spelar ingen roll för mig vad vågen visar för siffor så länge jag mår bra av min kost och träning. Men när jag vägde mig så vet jag att jag gick upp i vikt från när jag började träna, vilket för mig är positivt. Muskler väger mer än fett ni vet! 

Lucka 18 - hannas jultwist

Recept:
 
200 gram vit bakchoklad
100 gram nougat
 
Smält hälften av chokladen på låg värme och häll i en form, in i frysen tills det stelnat. Smält nougaten och hällöver chokladen, in i frysen igen tills även det stelnat. Smält resten av chokladen och häll över, in i frysen för tredje gången tills det stelnat. När du tycker den känns lagomt hård kan du ta ut den och skära upp den i fyrkanter.
 

Lucka 17 - chokladdoppat äpple

Recept (för ett äpple):
 
1 äpple
25 gram mörk choklad 
Mandelspån
 
Smält chokladen och häll det över äpplet, strö över lite mandelspån och ställ in i kylskåpet.
 

svar om kalorier

Nej det gör jag inte, och det är inget jag rekommenderar! För många kan det bli ett stressmoment och det kan leda till helt fel saker. Har aldrig gjort och kommer aldrig göra, äter tills jag är mätt och äter rätt mat. 
                              My Little Paris | via Facebook
                              bild från weheartit

Lucka 16 - safranchoklad

Recept:
 
100 gram vit bakchoklad
0,1 gram saffran
 
Smält chokladen och i med saffran, blanda runt ordentligt och häll det sen i formar. Jag hade lite strössel på för att få dom lite finare. In i kylskåpet med dom tills dom stelnar.
 

svar om sötsaker

Jo självklart gör jag det! Om man blir bjuden på fika på kalas eller liknande så blir man ju ofta sugen för att det står framme, då är det ju svårt att motstå. Sen kan jag tycka att det känns lite oförskämt att inte äta om någon stått och bakat. Som jag sagt förr, att unna sig ibland är bara bra!
 

Lucka 15 - Hasselnötskakor

Recept: (recept från skolan)
 
200 gram mörk blockchoklad
3 dl hasselnötter
 
Smält blockhcokladen och i med nötterna, rör om. Lägg en matsked på en form eller dylikt och forma till en kaka, gör kakor tills allt tar slut. Vänta sen tills det stelnar och då är det klart att ätas.
 
 

Lucka 14 - julgranola

Recept: 
 
1 dl äppeljuice
2 msk honung
6 dl havregryn
1/2 dl kokos
1 näve pumpakärnor
2 msk hasselnötter
2 msk valnötter
2 tsk kanel
 
Sätt ugnen på 175 grader, Börja med äppeljuicen och honungen, sen i med resten. Lägg ut på en plåt med bakplåtspapper och in i ugnen i 20-25 minuter, rör om lite i granolan efter halva tiden. När du tar ut den är det bäst att låta den ligga kvar på plåten och svalna innan du häller det i en skål.
 

svar om platt mage

Du kan inte punktförbränna fett, det går alltså inte att bara få en tränad mage. För att få en vältränad mage behöver du träna mycket kondition och givetvis styrketräna magen, och om du ska styrketräna magen får du inte glömma bort ryggen annars blir det inte jämlikt. Vad jag försöker komma fram till är att det är dumt att sikta in sig på en kroppsdel, träna hela kroppen i stället! Finns ingen genväg för en platt vältränad mage, gäller att träna och äta bra! Kram.
 

Lucka 13 - lussekatter

Recept (ca 10 stycken): (snott recept från den här bloggen)
 
4 ägg
5 msk sötning
100 gram smör
1 dl mjölk
1 dl mandelmjöl
1 dl kokosnötmjöl
2 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
0,5 gram saffran
 
Sätt ugnen på 175 grader. Börja med att vispa ägg och sötning tills det blir lite fluffigt, sen ner med smöret och mjölken. Sist i med dom torra ingredienserna. Låt vila 10 minuter. Forma till lussekatter och lägg på plåt med bakplåtspapper, pensla med äggvita och pynta med russin. In i ugnen i 20 minuter.
 

Lucka 12 - julig morotslimpa

Recept: (taget från denna blogg)
 
5 dl grovt rågmjöl
2 dl havregryn
1 dl linfrön
2 tsk bikarbonat
1 nypa salt
4 1/2 dl naturell youghurt / kvarg
1 morot
2 msk honung
1 dl russin
mandelspån
 
Sätt ugnen på 175 grader. Börja med dom torra ingredienserna och sen i med resten. Finriv moroten innan du har i den, sist i med russinen. Häll degen i en limpform och strö över lite mandelspån. In i ugnen i 90 minuter.

svar om ångest

Det är bara jul en gång om året! Det är okej att unna sig och det är inget man ska få ångest över, njut av den fina årstiden och gotta er. Jag har redan ätit julmat två gånger och julgodis på det, det är ju så gott. En liten uppfriskande promenad i kylan kanske kan hjälpa till att rensa bort dom onda tankarna om ångest?
 

Lucka 11 - chokladnötter

Recept:
 
1 näve valnötter
50 gram blockchoklad mörk
20 gram vit choklad
 
Smält blockchokladen och doppa nötterna. Ställ in i frysen några minuter medan du smälter den vita chokladen. Ut med nötterna igen och gör lite sicksack mönster med den vita chokladen över, låt det stelna och sen är det färdigt!
 
 

Lucka 10 - rocky road

Recept:
 
100 gram mörk choklad
1 näve maschmallows
1 näve valnötter
1 näve flingor
 
Smält chokladen. Hacka nötter och smula sönder flingor (jag tog havrekuddar). Blanda ihop allting och häll i en form, toppa med några maschmallows och ställ in den i frysen tills den stelnat lite. Skär upp den i bitar och kom ihåg att förvara kallt.
 

svar om vikt

Helt ärligt har jag ingen aning om vad jag väger, siffror betyder inget för mig. Jag är nöjd så länge jag mår bra, klarar min kropp av det jag vill så känner jag mig bra och då har inte vågen någon betydelse så jag väger mig inte. Tack så mycket! Kram på dig.

Lucka 9 - knäck

Recept:
 
1 dl socker
1 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
Mandelspån
 
Blanda socker, grädde och sirap i en kastrull. Koka på mellanvärme i 20-40 minuter, när den börjar bli lite mörkbrun brukar den va klar. Gör ett kultest för säkerhets skull, i med lite knäck i ett glas vatten och kolla om det går att rulla knäcken till en kula, om det funkar är den klar. Häll upp knäcken i formar och toppa med mandelspån, låt stelna och sen är den klar att äta!
 

2:a advent

Hoppas att ni alla haft en fin andra advent! Som ni ser så är det inte bara hälsosamma recept som kommer upp nu i julkalendern, blir lite gott och blandat. Nu ska jag göra i ordning lite varm choklad och kolla julkalendern hade jag tänkt, kram på er!

Lucka 8 - mozartkulor

Recept:
 
100 gram nougat
100 gram mandelmassa
100 gram mörk blockchoklad
 
Skär upp nougaten i små fyrkanter och rulla till bollar, skär sen upp mandelmassa rulla det runt nougaten. Smält blockchokladen och doppa kulorna i den, lägg på ett fat och vänta tills det stelnar. Om du vill kan du hälla på lite strössel eller liknande innan det stelnar för att få det lite roligare som ni ser att jag gjort.

till vardags

Eftersom ni önskat outfit bilder tänkte jag slänga upp en bild på en jag hade i veckan, enkelt och bekvämt!
 

Lucka 7 - saffranvåfflor

Recept:
 
1 ägg
2 dl mixad havregryn
1/2 dl mjölk
1 msk honung
1/2 dl kvarg
1 tsk bakpulver
1 krm salt
1 nypa saffran
 
Blanda allt ordentligt, smörj gärna våffelgärnet med fett innan du häller i smeten. Jag smörjde med kokosolja! För att få det lite extra juligt kan ni ju ta apelisn till som jag och oliwia gjorde.

Lucka 6 - mjuk pepparkaka

Recept:
 
100 gram kokosolja
2 ägg
2 dl sötning
1 1/5 dl kvarg
1 1/2 tsk ingefära
1 1/2 tsk nejlika
2 tsk kanel
2 tsk bakpulver
2 1/2 dl mandelmjöl
 
Sätt ugnen på 150 grader. Börja med att smälta kokosoljan, ställ den för att svalna. Vispa ägg och sötning tills det blir fluffigt, sen ner med kvarg och kryddor. Sen i med kokosoljan och därefter resten av ingredienserna. Grädda i en ugnssäker plåt (jag änvände mig av en sockerkaksplåt) i ugnen i 35 minuter.
 
 

Lucka 5 - chokladgrottor med saffran

Recept (ca 8 kakor):
 
6 msk mandelmjöl
3 msk sötning
2 krm bakpulver
4 msk kvarg
4 msk mjölk
1 nypa saffran
mörk choklad (70 %)
 
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda samman allt och klicka ut 8 kakor på en plåt med bakplåtspapper, skär upp små bitar av mörk choklad och lägg i mitten på varje kaka. In i ugnen i 15 minuter, låt svalna innan du äter!

övningar hemma

En del människor tycker verkligen inte om att gå till gymmet, och det är absolut inget man behöver. Det finns så många andra sätt att träna på. Jag tänkte visa några tips på hemmaövningar man kan göra, simpla men bra och nästan alla kan dom och har gjort dom förr!
Benböj, sätt ena benet framför det andra. Gör varannat ben eller ett ben i taget.
Sneda plankan, stå såhär åt varje håll så länge du orkar.
Armhävningar, standard men oj så bra.
Klara färdiga kör!

Lucka 4 - julcookies

Recept (ca 8 kakor):
 
2 dl mandelmjöl
1 krm vaniljpulver
1 tsk bakpulver
1 msk kvarg
2 msk honung
1 ägg
mandlar, russin, choklad
 
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla ingredienser till en smet, tillsätt sedan ungefär två nävar mandlar och en näve russin. Klicka ut med sked på en plåt med bakplåtspapper. In i ugnen i 30 minuter. Efter att du tagit ut kakorna och dom svalnat, smält ca 50 gram mörk choklad (mer behövs inte). Doppa kakorna i chokladen och ställ in dom i kylskåpet en liten stund. Kakorna ska vara ganska mjuka och lite hårdare längs kanterna.
 

Lucka 3 - ischoklad

Recept:
 
50 gram kokosfett
50 gram blockchoklad (70 %)
eventuellt lite kokos
 
Börja med att smälta blockchokladen, den ska vara rinnig men va försiktig så du inte bränner den. Sen i med kokosfettet, rör runt en stund och häll sen upp det i formar. Jag toppade några med kokos för att göra dom lite finare, men det gör ni självklart som ni vill!
 

Lucka 2 - apelsinchoklad

Recept:
 
4 msk kokosolja
4 msk kakao
1 msk sötning
1 tsk riven apelsin
1 tsk pressad apelsinjuice
eventuellt 3 valnötter
 
Börja med att smälta kokosoljan tills den är rinnig, häll i kakaon och sötningen och blanda om. Riv apelsinskal, ta sen den apelsinen och pressa ur apelsinjuice. Om du vill kan du även hacka 3 valnötter för lite extra tuggmotstånd. Häll upp allt i små formar!
 

Lucka 1 - pepparkakor

Första luckan uppe idag! Kommer blanda recept med mina egna och andras, hälsosamma och vanliga.
 
Recept: (mammas recept)
 
1 1/2 dl smör
1 1/2 dl ljus sirap
1 1/2 dl socker
1 1/2 dl farinsocker
1 1/2 dl grädde
2 tsk nejlika
2 tsk kanel
2 tsk ingefära
1 1/4 msk bikarbonat
1 liter vetemjöl
 
Värm smör och sirap i kastrull tills det blir ljummet, sen rör du ned resten av ingredienserna. Degen blir ganska lös, den ska stå svalt och övertäckt över natten. När du sen ska grädda pepparkakorna ska dom va inne 5 min på 175 grader.
 
 

svar om jordnötter

Spelar inte så stor roll vilket märke man tar, bara dom är rostade och saltade så blir det bra tycker jag. Jag brukar alltid köpa icas jordnötter, 1 kg.
 

RSS 2.0