Lucka 21 - vörtbröd
Recept (till 3 limpor): (taget ur bonniers kokbok)
100 gram smör
2 flaskor porteröl (33 cl)
1 flaska julmust (33 cl)
50 gram jäst
1 1/2 dl mörk brödsirap
1 1/2 msk malda pomeransskal
1 msk mald ingefära
1/2 msk malda kryddnejlikor
1 msk salt
14 dl rågmjöl
14 dl vetemjöl
Börja med att smälta smöret, tillsätt sedan porterölen och musten. När det blivit 37 grader (fingervarmt) ska du blanda det med jäst i en bunke. Tillsätt sedan sirapen, och efter det alla torra ingredienser, mjölet sist. Degen ska jäsa i 45 minuter innan du arbetar ut den på ett mjölat bord, forma tre limpor och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa på plåten under duk i 35 minuter. In i ugnen på 200 grader i ungefär 35 minuter.

Kommentarer
Trackback